© 2010-2015 Fundacja Humanites
by pro
Strona główna › Działy › Dyskusja ogólna › Kawiarenka › Żona alkoholiczka
Żona od kilku lat jest nałogową alkoholiczką. Próby wysłania na leczenie kończą się fiaskiem. Rozmowy jej rodziny, znajomych krewnych to samo.
No tak, najczęściej słyszymy o tym, ze alkoholik to mężczyzna. Bardzo rzadko albo wcale o alkoholizmie kobiet. A jest ich nie mało. Sprytnie sie maskują w zaciszu domowego ogniska. Wieczorami przed telewizorem, komputerem. Nikt o tym nie wie. No może tylko ślady w koszu na śmieci wskazują na to, że ktoś w domu pije alkohol.
Żona pije codziennie, przepija całą swoją pensje. Czasami wynosi coś z domu. Do tego papierosy. Mam już tego dosyć. Próby rozmowy nic nie dają. Sądzę, że nie tylko ja mam takie problemy w domu.
A co z tymi na stanowiskach? Zadbanymi, elegancko ubranymi? Podkówki pod oczkami 🙂
Temat taki sam jak w przypadku mężczyzn. Tylko, ze bardziej ukrywany. Mniej takich spraw wychodzi na światło dzienne. A jak się już dowiadujemy to ……. zdziwienie i zaskoczenie.
To już lepiej nie mieć żony.
To ja tak krótko opowiem Wam historię mojej cioci, która była alkoholiczką od zawsze, a historia będzie z punktu widzenia dziecka. Była (bo niestety zginęła bardzo tragicznie przez alkohol) żoną brata mojego taty i matką moich kuzynów, z którymi się wychowywałam. Jako małe dziecko sporo czasu spędzałam z moimi kuzynami i prawie codziennie mogłam widzieć różne dziwne sytuacje.
Ciotka miała różne okresy, czasami nie piła kilka lat, a później przez rok nie było jej. Jak nie piła była wzorową matką i żoną. Gotowała obiady, robiła zakupy, woziła dzieci do szkoły i nagle z dnia na dzień znikała. Jako dziecko nie wiedziała o co chodzi, ale cała rodzina wiedziała, że poszła w cug. Przez wiele lat podejmowane były różne próby leczenia, terapie itp. Oczywiście przez swój nałóg straciła bardzo dobrą pracę, a ponieważ wujek nie dawał jej pieniędzy zaczęła sprzedawać co popadnie. W efekcie moi kuzyni nie mają pamiątek ze chrztu czy komunii, bo całe złoto sprzedała.
Teraz patrząc na wszystko z perspektywy wiem, że życie z nią było bardzo trudne, dla wszystkich, a szczególnie dla dzieciaków, które czasami przez kilka lat nie miały kontaktu z matką i w okresie kiedy była im najbardziej potrzebna po prostu jej nie było.
Czy rozwieść się z taką osobą, czy dalej z nią żyć i starać się jej pomóc? Są różni ludzie i różne sytuacje. Nie ma jednoznacznych odpowiedzi. Wiem jednak, że zawsze trzeba próbować, bo każdy zasługuje na drugą szansę.
Dodam jeszcze tylko, że znam również przypadki uzależnień, z których ludzie wychodzili i mają się bardzo dobrze 🙂
Najgorsze gdy kobieta dalej pije, a zdrowie jej się sypie. Moja babcia tak miała. Wzrok jej padał, moja mama cały czas chodziła z nią na badanie wzroku http://www.swiat-okularow.com.pl i za każdym razem musiała mieć mocniejsze szkła. Masakra
Póki sama nie zrozumie, że powinna się leczyć i nie będzie chciała tego zrobić, to nie wyjdzie z nałogu. Do tego potrzeba naprawdę silnej woli, ty możesz jej pomagać, ale zmuszanie na siłę niewiele da. Najlepiej, gdyby dobrowolnie poszła na terapię. Możesz iść z niż, trzymać ją za rękę i przez cały czas wspierać. Jeśli nie wiesz, jak ją nakłonić do tej pierwszej wizyty, to może najpierw idź do psychologa sam i dowiedz się, jak powinieneś się zachowywać. Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic, to polecam wybrać się na Gocławską, do Pracowni Psychorozwoju. Tam pomogli już wielu osobom, wam też z pewnością się uda.
kwiecień, 2021
Brak wydarzeń
Mamrodzine.pl to portal integrujący rodziców, wychowawców, ekspertów oraz instytucje mające wiedzę i doświadczenie w obszarze wsparcia współczesnej rodziny w zakresie budowania więzi rodzinnych i wychowania dzieci, ale także w sytuacjach kryzysowych, których może doświadczać rodzina.
504-14-47-84
© 2010-2015 Fundacja Humanites
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.