© 2010-2015 Fundacja Humanites
by RenataMak
Strona główna › Działy › Dyskusja ogólna › Kawiarenka › świętowanie w przedszkolach
Witam Wszystkich, pragnę się podzielić tym co zauważyłam w ostatnich latach. Mianowicie dawniej w przedszkolach była tylko choinka ew mikołajki. Dziś jestem w szoku patrząc na kalendarz mojej koleżanki- pani przedszkolanki. Dzieciaki hucznie obchodzą nawet jutrzejsze walentynki, nie wspominając już o innych, wyszukanych datach.
Czy nie wystarczy promować np. dzień matki, dziadka, babci, ojca i Dzień Rodziny…tak jak z resztą widzę ten portal pisze o Dniu Rodziny, z czego się cieszę ! W sumie są plusy i minusy obchodzenia tylu świąt w roku…
Pozdrawiam! 🙂
Renata
Ja się cieszę,ze nasze dzieci mają więcej powodów do swiętowania niż my.
Pamiętajmy tylko zawsze o zdrowym rozsądku.
Ja ostatnio myślałam jak zmienić organizację urodzin a konkretnie podejścia do prezentów.
Zapraszanie dużej grupy dzieci z przedszkola czy nawet szkoły konczy sie zbiórką olbrzymiej ilości prezentów. (od każdego dziecka po jednym)
To jest super – tylko czy naprawdę aż tyle potrzebne jest do radości?
Może jeden prezent z listy marzeń dziecka by wystarczył?
Czyli przygotowujemy listę prezentow i wysyłamy do zaproszonych gości? Nie przesada to?
Ja nie widze nic zlego w liscie prezentow. Marzyc trzeba. Myslalam zeby z tej listy rodzice a moze inne dzieci wybrali jeden punkt i kupili w imieniu calej grupy. A moze drugi prezent lub jego rownowartosc przekazac komus kto sie z tego bardzo ucieszy?
Raczej nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek z rodziców zaproszonych dzieci robił sobie kłopot z kupowaniem wspólnego prezentu. Dziś nie ma chyba problemu z różnorodnością zabawek w sklepach.
Może wpiszę się w formułę Waszej akcji i trochę powspominam, jak to kiedyś latach sidemdziesiątych koleżanka na imieniny (wtedy raczej się urodzin nie obchodziło) dostała kilka egzemplarzy nowo wydanej książki Centkiewiczów, bo ją właśnie „rzucili” do sklepów.
Pozdrawiam, Marzena
Faktycznie zdarzały się i takie sytuacje. Ja pamiętam tylko moją 18 a z prezentów golf elastyczny biały i cukierki miętowe w czekoladzie. No i chodzącą lalkę z ZSRR. Trochę za póżno ją dostałam bo nie pamiętam zebym się nią bawiła. Stała tylko na regale.
Wracając do 21 wieku myślę,że zorganizowac mozna wszystko jeśli sie chce. Na niektóre sprawy pewnie jednak szkoda czasu – bo nie są az tak istotne. Porozmawiać zawsze jednak warto.
Teraz jest juz póżno i chce mi się spać więc wróce do tematu jutro.
Lalki z ZSRR nie służyły do zabawy (raczej do wybijania sobie oka twardą ręką lalki). Moja siedziała na wersalce, na serwecie i nie można było siąść obok niej (dobrze choć, że wersalka była bez folii, ale pewnie wtedy w folii nie sprzedawali):)
Pozdrawiam serdecznie, maria
Tak było faktycznie! Najgorzej mialy te lalki, ktore siedzialy na telewizorach Rubin! Prawie jak na bombie! Te pierwsze radzieckie kolorowe telewizory czesto wybuchaly!
Tak tylko dla wyjasnienia: tę lalkę dostalam jeszcze w podstawowce.
Po tych wspomnieniach wydaje sie, ze tym bardziej powinnismy sie tylko cieszyc sie, ze nasze dzieci maja lepiej. Przynajmniej jezeli chodzi o prezenty na urodziny.
No tak, tylko jakie one będą miały wspomnienia? No chyba wtedy jedynie, jeśli kiedyś nie zorganizujemy im urodzin. To na pewno zapamiętają.
A poważnie, nie jestem przeciwna tym wszystkim imprezom, prezentom itd., ale czy organizowanie czterolatkowi urodzin na kilkanaście lub więcej osób nie jest przesadą? Polecam tu wpis o zdrowym rozsądku na czacie „kupić, nie kupić”.
Witam,
Dzieci lubią świętować stąd pewnie tendencja do obchodzenia wszelakich „świąt”. Niestety takie częste świętowanie ma także wymiar finansowy obciążający nas rodziców, a to już nie każdemu może się podobać. Jeżeli uroczystości są organizowane przez dzieci nie mam nic przeciwko.
kwiecień, 2021
Brak wydarzeń
Mamrodzine.pl to portal integrujący rodziców, wychowawców, ekspertów oraz instytucje mające wiedzę i doświadczenie w obszarze wsparcia współczesnej rodziny w zakresie budowania więzi rodzinnych i wychowania dzieci, ale także w sytuacjach kryzysowych, których może doświadczać rodzina.
504-14-47-84
© 2010-2015 Fundacja Humanites
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.