© 2010-2015 Fundacja Humanites
by Tomek
Strona główna › Działy › Dyskusja ogólna › Kawiarenka › Dzieci na facebooku
Taki czas nastał, że moje dzieci trudno odgonić od wirtualnego świata facebooka. Czy Wy też macie taki problem? Jak sobie z tym radzicie?
Tomku, ja na szczęście takiego problemu nie mam. Za to mam inny, pod tytułem: „mamooo, kiedy będę mógł mieć konto na FB? Mamooo, wszyscy w klasie mają, ja też bym chciał”.. I tak w koło Macieju. Nie zgadzam się i mam nadzieję, ze jeszcze długo uda mi się tę decyzję przeciągać w czasie. Mój syn ma komputer w pokoju, ale (ufff), na razie bez mojej zgody profilu nie próbuje założyć. I tu mam pytanie: w jakim wieku Wasze dzieci stworzyły swoje pierwsze wirtualne profile na portalach internetowych?
A jeśli chodzi o to, jak je odciągnąć… nie wiem. Wiem tylko, ze ja sama, jako dorosła kobieta potrafię się wciągnąć w internetowy świat i spędzać tam po 2-3 godziny dziennie. Na szczęście taka fascynacja jest krótkotrwała i zazwyczaj po 2-3 tygodniach nowy portal czy gra zupełnie przestaje mnie „kręcić”. Faktem jest, że FB sprawdzam codziennie, ale wchodzę tam dosłownie na 5 minut. Głównie po to, żeby sprawdzić wiadomości czy wydarzenia.
Myślę, że każde dziecko przechodzi okres niezdrowej fascynacji danym portalem społecznościowym, forum czy w ogóle internetem. I myślę też, że to wszystko trzeba przeczekać. Ale… należy też zwracać uwagę, czy ta fascynacja nie przeradza się w manię i dziecko nie zaczyna spędzać więcej czasu w wirtualnym, niż realnym świecie. Jednak gdzie jest taka granica – nie potrafię stwierdzić.
Uważam że jeżeli dziecko ma już konto na FB to należy je cały czas kontrolować…
moja córka miała 10 lat jak pozwoliłam jej założyć konto na fb. staram sie je kontrolować i często ingeruję i proszę o wyrzucenie kogoś ze znajomych
Moje dzieci mają 12 i 15 lat. Nie za bardzo wyobrażam sobie kontroli nad tym co robią w facebooku, zwłaszcza, że mnie wypisali ze znajomych. W jaki sposób kontrolujesz swoją córkę?
Mam ją w znajomych – to przede wszystkim, więc widzę kogo ona ma w znajomych i co udostępnia. Działam również według zasady „ufaj, ale kontroluj” B) co pewien czas podczytuję archiwum na gg i rozmowy na fb. Dużo jej też tłumaczyłam – jakie są zagrożenia ujawniania swoich danych w internecie, zdjęć, itd.
styczeń, 2021
Brak wydarzeń
Mamrodzine.pl to portal integrujący rodziców, wychowawców, ekspertów oraz instytucje mające wiedzę i doświadczenie w obszarze wsparcia współczesnej rodziny w zakresie budowania więzi rodzinnych i wychowania dzieci, ale także w sytuacjach kryzysowych, których może doświadczać rodzina.
504-14-47-84
© 2010-2015 Fundacja Humanites
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.