© 2010-2015 Fundacja Humanites
by Karolina Malinowska
Strona główna › Działy › Dyskusja ogólna › Kawiarenka › Czym zainteresować dzieci na wakacjach?
Planujemy wyjazd na wczasy, prawdopodobnie na jakąś wyspę – Grecja, może Baleary lub Kanary. Boję się jednak, że moi chłopcy po dwóch dniach biegania po plaży będą mieli dość. A ja tak bardzo potrzebuję leniwych wakacji! Macie może jakieś pomysły, jak zapewnić im atrakcje?
To zależy w jakim wieku są Twoi chłopcy. Dzieciom w wieku szkolnym na pewno leżenie na plaży i czytanie książek szybko się znudzi. Można wybrać hotel z programem animacyjnym. Jeżeli nie są nieśmiali to na pewno coś dla siebie znajdą i zajmą się sobą.
Można też wziąć ze sobą kilka gier, w które można grać na plaży np. karty, szachy, inne gry planszowe. Można wymyśleć różne inne gry np. w opowiadanie niestworzonych historii (pierwszy uczestnik gry mówi jedno zdanie, drugi wymyśla dalszy ciąg historii, i tak dalej) lub w wymyślanie wyrazów na określoną literę, albo w „państwa i stolice”.
Poza tym leniwie leżąc na plazy można również z dziećmi czytać książki na które nie ma się czasu poza wakacjami. My kiedyś wzięliśmy ze sobą „Mateuszka” i chłopcy (wtedy w wieku 5 i 8) nie mogli się od niej oderwać – my zresztą też.
Dzięki za sugeste, gry fajne – ciekawe, w podobne z literkami gramy nie raz w czasie jazdy samochodem 🙂
Znalazłam przypadkiem właśnie hotele z programem animacyjnym w jednym biurze turystycznym. Nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest, bo zazwyczaj sama organizowałam wakacje. Spodobała mi się ta oferta, mają mnóstwo zabaw, przebieranki, piosenki, swoją Małpkę – maskotkę itd. No i animatorzy są polskojęzyczni. Także pewnie się zdecydujemy właśnie na taki wyjazd.
Korzystałaś już z tego typu klubików dla dzieci?
Tak. Kilka razy byliśmy na wakacjach z biura podróży i rzeczywiście chłopcy korzystali z programu animacyjnego. Od jakiegoś czasu jednak jeździmy do Włoch na campingi pod namiot lub do mobil home. Na campingach włoskich (szczególnie tych na północy Włoch) jest świetna infrastruktura, a program rozrywkowy jest tak ciekawy, że niestety nasze dzieci rano się z nami rozstają i widzimy je tylko przelotem w ciągu dnia i późnym wieczorem. Włosi mają chyba naturalny dar organizacji atrakcji szczególnie dla dzieci. Dodatkowo króluje tam piłka nożna, co jest dodatkowym atutem dla chłopców. Właśnie we Włoszech złapali bakcyla piłkarskiego i wtopili się szybko w międzynarodowe towarzystwo.
Też fajnie, chociaż camping, nawet super wyposażony nie dla mnie. Wierzę, że chłopcy byliby zadowoleni, ale mamcia też być musi 😉
W biurze polecono mi Rainbow Tours. Wprawdzie nie jechałam nigdy jeszcze z tego biura, ale ich oferta wydaje mi sie na tyle ciekawa, że chyba spróbuję. Będą zaraz Święta więc znajdziemy czas na rodzinną burzę mózgów.
My byliśmy na wakacjach z Rainbow T – co prawda kilka ładnych lat temu, ale byliśmy bardzo zadowoleni. Nie wiem w jakim wieku są Pani dzieci, ale program animacji zazwyczaj pozwalał nam na kilka godzin dla siebie zwłaszcza, gdy dzieci były w wieku ok 7 lat. Z młodszymi był problem, że nie zawsze chciały, bo miały barierę językową …. a starsi chcieli zwyczajnie być z nami i trudno było ich przekonać do animacji. Oferta, o której Pani wspomina z polskimi animatorami brzmi jako godna rozważenia.
Wszystkie dzieci lubią wodę – basen, plażę. Zatem proszę zwrócić uwagę czy plaża jest piaszczysta, bo nie zawsze wprost jest o tym mowa w ofercie. Dwa lata temu kupiliśmy dzieciom zestaw plażowy pozwalający na budowanie wodospadów…to był hit i minimum dwa dni pochłaniającej ich bez reszty zabawy:)
kwiecień, 2021
Brak wydarzeń
Mamrodzine.pl to portal integrujący rodziców, wychowawców, ekspertów oraz instytucje mające wiedzę i doświadczenie w obszarze wsparcia współczesnej rodziny w zakresie budowania więzi rodzinnych i wychowania dzieci, ale także w sytuacjach kryzysowych, których może doświadczać rodzina.
504-14-47-84
© 2010-2015 Fundacja Humanites
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.